[ sanggupkah kau bermadu ? ]

Monday, February 22, 2010

assalamualaikum


last two days aku rase aku sangat bertenage kan ? sampai tah pape aku post tah . dai ke sexy sampai ke lukes . tp sexy dah kene delete . atas sebab2 kesalamat awam :p but today , for some reasons aku macam tekedu . mase da nak time kot ? haha . but am here not for publishin my probs la . gile ? haha . just to share w evryone who reads my blog about lil somethin .

few days back i chatted w this one guy . he's married . but unfortunately his marriage life isnt quite good . he usually comes to me and talks about his problems and feelings and stuff .bukan sebab aku otai la kannn .. haha . sebab konon aku ni pendengar setia .. n just dgn aku dia boleh cakap2 catu .. so that day dia mcm biasela kan . cumenye on that day he came up w one q . a q that some women wud rather die than do it ..

sanggop tak hang bermadu ? yes ataw tak . itu sahaja jawapan yg aku nak taw .


my answer was quite normal la .
ekotkan hati mmg tak . but if thats what my hubby nak , then that is what gonna happen . am just a wife . yg berhak membuat keputusan itu suami dan bukan isteri . si isteri hanye layak memberi cadangan sahaje . tp kalaw si suami nak jugak kawen , what to do ? mintak cerai ? nak biarkan anak2 membesar dgn hidop berasengan mak ataw ayah ? bg aku , selepas seorang wanita bergelar isteri , maka hidupnya bukan lagi tentang dirinya tetapi tentang suaminya . tentang anak2nya .. martabat seorang suami itu sangat tinggi dalam perkahwinan ..


thats what my mom does . aku tak penah nampak mak pentingkan diri when something came up . whatever happens mak always puts my dad and us , siblings , first . NO MATTER WHAT . even tho sometimes mak memang patot pentingkan diri , but she didnt . walaw mak dihine dherdik , kami tetap didepan .

terima kaseh mak :)


tapi . unfortunately jawapan aku tidak mengena . yg diminta hanyalah yes ataw tidak . then he starts talking .
igt.... kawen krna Allah... bkn kerana cntakan dia....sbb cnta dia bley brubah bila2 msa... klu bukan krana cnta kan dia, tp sebaliknya krna Allah..nescaya ang awal2 lg sanggup utk dimadukan.. bila kita jaga kepntingan agama..iAllah Allah pasti jaga kpntingan kita... ang x sesat joh pon... dan x sesat pon sebenarnya... cuma kadang2 kita slalu lupa yg kita ni dihantar oleh Allah utk menjadi hambanya yg taat dan setia pada Dia.. kita slalu ja nak buat pala sndri... mcm dunia ni kita yg kawal... buat sesuatu tnpa pk kan keredhaan Dia... kita lupa yg kita ni sedang menuju alamyg nyata,kekal abadi, abadan abada... bukan kat dunia ni... pasai pa nak bolot suma harta kat sini mcm bley buat bekalan kat sana nnt... bukan ini yg Allah tuntut... Allah bg kita pasangan hidop utk kita berkongsi kaseh... nape mesti tamak... di beri istri utk berkongsi kasih ngn keluarga dia,teman dia, sahabat handal dia,wlupon kita tahu yg kita yg paling diutamakan, tp mesti lg ka nak rasa cemburu buta... di beri suami utk kita berkongsi kasih dan sayang dia bersama ibudia yg dia cintai, kaum keluarga dia,sahabat2 dia.. atau mungkin istri2 dia yg lain... itu suma pinjaman dari Allah...dan utk Allah.... nape mesti kita nak bersikap tamak... x cukup ngn pa yg ada... kita di lahirkan semata2 kerana Dia..dan utk Dia kita hidop dan kepada dia dia kita akan kembali.... so napa mesti kita buat pala sendiri... aku cakap utk diri aku sebenarnya... aku yg byk terpesong..terpesong dri landasan yg sebenar.. hanyut jauh...bila datang masalh2 yg timpa aku cmni... aku blur xtau nak buat pa.. ang nanges ka... cuma nak tau sampai ke x prasaan aku tu pada ang... maksud aku... ang bley btoi2 paam dan masuk dlm prasaan aku... sbb klu ang sedey dan tu la yg aku rasa sebenarnya slama ni... sbb aku yakin suma ni adalah 1 pembalasan dari Allah utk aku ddunia lg..sbb dlu bila aku dapat yg baik..aku sombong..aku tamak,aku buat mcm dgn daya aku lah yg aku dapat dia... aku pk mcm aku lah yg tentukan jodoh... terlampau sronok bila buat prancangan... sedangkan aku x sedar yg aku hya mmpu merancang... skang bila sumanya Allah dh amik blik dri di pinjamkan lg kat aku..aku blur... aku jd bangang... bengong... dan bila aku masih x sedaq... hasilnya Allah jdkan istri aku dri golongan org2 yg degil... x taat aku... mcm mna aku dulu x taat , setia , bulatkan hati semata2 kerana Allah... dan itulah istri aku buat pada aku skang ni.. hidop dlm kegelapan... kegelapan dalam kehidupan rumah tangga.. mencari arah ,cari jalan, cari laluan nak kluaq pd cni.tp aku blom pasti adkah bila aku berjaya utk kluaq nnt ,kat luaq sana lebih cerah dengan cahaya kebahagian or maybe aku lebih derita hidop aku dengan kegelapan hidop dgn bergelar duda... aku blur... aku btoi2 blur...xtau pa nak buat... aku xtau nak kata pa dah.. aku xtau nak taip pa da.. igtkan memperingati semasa manusia akan memberi manfaat pada suma muslim..
aku terkedu . sebak . meleleh . sadis gile . aku terdiam gile . aku takpenah expect dia boleh jadik betolbetol mendalam . yeah , u learn from something u least expect . so , how bout u guys ? sanggopkah kau bermadu ? tepok dada tanya iman .

nota.aton harap takde yg salah faham dengan entry kali ni .. abinaza ~