..eid1430 di bangkok..

Tuesday, September 22, 2009

assalamualaikum

Emm .. cane nak mule eh ? :p Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua .. Aaa weird :p Hokeyh .. So cane raye anda sume ? Ces .. Cam pape saje tah [-( Lets just straight to the point la k ? :D

Raye kali ini kami beraye di perantauan yet again .. Pada mulenye agak rase sadis sket lah kan memandangkan kami takkenal sape2 pon kat sini lagi .. Just few orang masjid yg boleh berbahasa melayu ( pelajar pondok di Songkhla .. Orang2 di Songkhla , Narathiwat n satu lagi tempat itu mmg kebanyakannye bercakap menggunekan bahasa melayu ..) And plan raye kami pon hanyelah pegi solat raye then balek rumah teros .. Makanya seawal jam 8 pagi kitowg satu family gerak la g masjid yg agak boleh tahan jaoh jugakla dari tempat kami tinggal buat mase ini .. Masjid mmg takbanyak kat sini ponnn .. Anywho , sesampainye kat masjid tu , " wah ramainye !! saye maluuuu :"> " sangat padat masjid itu okay .. Mmg terkejotlah .. Then everyone keeps on lookin at us .. My sistas were like " akk la neh !! pakai baju vogue sgt !! " cis beno ! Baru jek mintak maaf tadi ko da wat hal senget ! Ni sume salah pacek gajah itu lah ! Sape soh dia pakai kaler oren ! Patotnye carikla kaler biru ke ape ke yg gelap2 sket kan ! Haha taktak guraw saje eh pacek :D Carik punye carik baju oren tah mane gi .. So pakailah jubah kaler oren kemerahan itu kan .. Tak penah pakai seh jubah itu sbb terang beno ! Nampak tak .. Keranamu rela ku berkorban .. Haha moyet ! :p Ok ok back to the topic :p

Bile dah sume stok ushaaaaa jek kannn .. Kitowg pon malu la . Mulela sorok2 muke kat dindeng sume .. Tetibe ritu TERLALU ramai jejake2 kacak puleeeee ( org thai kannn .. mmg kacaks okay ! haha ) lagi la malu kitowg kannn .. Bajet ade la owg perhati ke kan .. Hahahaha .. Patu macek2 dalam masjid itu pon da usha2 sengeh2 sume .. Makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk malunyeeeeee :"> haha :p Then carik2 tempat last2 mak sorg saje yg terlepas kat saf depan , kitowg kene g belakang .. Itupon bile pacek itu dok tgk kitowg neh mcm tade haluannnn jek kan .. Dia pon panggel2 kitowg soh dok belakang .. Siap sediakan sume tempat lagi .. Solat sume , alhamdulillah .. Then ceramah ( base thai la kannn .. yg aku paam bile dia sebut Allah swt saje :p ) Kitowg g la kat mak balek .. Sian mak sowg2 .. Dalam dok ceramah2 itu pacek2 mule bekerje .. Mereke susun2 jemaah duduk mengadap maseng2 .. Then dowg start bagi2 makanan dalam dulang .. Ala2 nasik mandi kat arab kan .. Gitula lebey kurang .. Ade amek2 gamba sket .. So layan gmba sajelah k ?

the guys started their job ..

bahagian luar .. mostly lelaki tapi pompuan pon ade gak sket2 kat sini

the jemaah :)

this is how they serve air .. dalam mangkok saje . no cawan2 okay .. mari kita berkongsi .. nampak tak .. perpaduan mereka sangat bagus ! sikap kekeluargaan sangat kuat ! even dgn kami yg mereke takkenal ni pon sanggop berkongsi .. walaw siapepon kau , bile didalam masjid , kite hanyelah hambeNya yg hina :) tapi tataw asal dua moyet neh berebot .. siannn diowg .. mak mane dek ? Haha . Oh btw , mase kitowg buke puase kat sini ritu , layanan y pihak mereke bagi pade kami sgt tiptop ! Kami diberi meje khas , diberi cawan , diasengkan dan tidak dibenarkan tolong mereke bekerje .. " Care diowg neh menerime sahaje .. Org luar tak diberi peluang utk bekerja kat sini .. Hanya dtg makan " kate sowg pacek itu .. Pacek Ali kot namenye .. Ke abg ? :p Dowg plak makan kat dalam masjid itu .. Ramai2 .. Macam makan mase raye ini la .. Tapi mase itu kami tanaklah makan sniri2 saje kan .. Datang da la melenggang , dilayan macam tuan besar , takkanla kite nak ea kan saje .. " Ini tak boleh jadik ni !! Hantar sy makan didalam !! " kate mak pade kami ala2 laki bini gado kann .. Haha .. Lagipon kat dalam ramai jejake kacaks !! Boleh sambel2 kannn .. Ahakz ! :)) Mak mmg memahami kami .. Hahahaha like so not okay ! :p Dun get me wrong pls :p

Ini bile dah ramai y kenyang and angkat kaki balek rumah maseng2 .. Ade la ruang kosong sket .. Kalaw tak funus beb !! tolong abaikan mulut gergasi itu .. beliaw kekenyangan sgt kot .. kiki

Ini sessi ' dah kenyang meh salam2 ' .. Kiki .. Echah kate kawan pacek neh datang kat belakang dia patu tetbe hug bahu dia .. Tekejot mak nyahhh .. Siap gosok2 badan dia lagi .. Ahahahaha .. Kitowg da la kekurangan kaseh syg atok nenek kan ( sian tak ? Kiki ) so bile ade owg tua wat gitu bajet terpinge2 saje lah .. Hahaha .. Rupenye sikap kekeluargaan mereke sesama sendiri ini amat kuat .. Maka tak hairanlah kalaw nampak lelaki pegang2 perempuan ( org tua okayh ! but actually ade saje budak2 laki y hulur2 tgn kat kitowg neh .. gile segan beb .. aku lari ah pe g sblm dia pasan kannnn :p ) sume kan .. Alah .. Tgk how dowg makan dlm dulang n minum air dalam mangkok y same itu pon dah menunjukkan y mereke ini sgt kuat sikap kekeluargaannye kan ? So slumbe cat la pacek neh dtg kat jemaah perempuan ni patu hug2 kan .. Mintak maaf sume ( aku agak saje la .. Mane aku paam base dowg .. Tapi kot dah raye kan .. Mmg stok mntk maaf sajela kan ? Haha )

Scene ini merupakan scene y amat aku rindukan .. Sgt rindu pade arwah nenek2 dan atok2 aku .. Semoge roh kalian dicucuri rahmat .. We miss u LOTS !! :) Then sekali lagi .. Mungken disebabkan sikap kekeluargaan mereke disini amat kuat , bile aku cakap ngan sorg nenek itu aku nak amek gamba dgn beliaw ( base isyarat la kan .. maen tunjok2 camera saje ) beliaw teros grab aku n hug aku .. Same gak ngan adek2 aku .. Mereke takkenal kami , tapi cukup dgn kami menghadiri masjid ini , kami dilayan bagaikan keluarga maseng2 .. And again , i miss my grannies .. Pelukan nenek itu sgt kuat .. Aku pon mcm tanak lepas .. Tanaktanaktanak !! >_<

Nampak tak .. Mereka amat bahagia kami datang then nak amek gamba same2 .. We heart u already :)


Raye tahun ini memang sangat berbeza utk kami .. Laen sangat .. Langsung tak seperti raye2 y laen .. Tapi raye inilah y telah mengajar kami erti hidup y sebenar .. Sebelum ini aku beraye dikalangan org2 kaye , bile raye saje sume serbe serbi baru , chantek , indah2 belake , wangi2 , mahal2 , terurus rapi .. Aku seolah2 bute dan lalai dgn realiti dunia .. Aku pk semua y beraye didunia ini berpakaian serbe serbi chantek dan baru .. Meriah bagai .. Dan raye adalah utk y baru .. Aku silap ! Disini , mereke berpakaian sederhana .. Cume kanak2 y berpakaian serbe chantek .. Itupon ade y lusuh .. Ade y hanye berkaen pelekat .. Ade y berpakaian biase saje .. Tapi sinar dimate mereke sangat membahagiakan .. Hubungan antara keluarga dijaga baek .. Harta dunia tak kemana .. Tapi y penting silaturrahim sesame sendiri .. Mengaler air mate tengok betapa kayanya mereke .. Terubat jugak rase rindu pade family n kawan2 kat merate dunia ni ( bajet aku banyak merantaw lah kan :p )

Maka sekali lagi , pada semua yg mengenali diri ini personally ataw hanye dari blog ini ataw fb atw fs atw ms atw twitter .. Aku menyusun kemas kembali jemari ( echah kate jemari gemok .. kuaja kan ! dah kurus okay .. n echah , kau outta list !! ahakz ) ini memohon berjuta kemaafan pada kalian .. Secara pastinya ade y makan dalam dgn kate2 aku neh .. Ampun dan maaf dipinta pada kalian .. Specially y dekat2 dgn diri aku ni .. Sure asek makan dalammm saje dgn ayat aku ni kan .. Maaf !! :) Bole tak cakap catu ? :p



oh btw ! Aina dah pandai n suke pakai tudung .. Alhamdulillah :)


3 comments:

azlin ilman said...

comeyny aina pkai tdung.hihihihii~

Cahaya~ said...

mana si baju oren kemerahan?
carik2 xjumpa
letak gambar beliau tuh!

:p

.0hbintang!. said...

man : tgk ah sape akak firstnye babe :))

oney : uhuks .. itu bahaye la .. nati abg aji mara .. uhuk uhuk :p sbb nati kalaw letak mesti bepusu2 owg usha blog neh .. sgt comey kannn .. hahah