..sawadee pimai..

Tuesday, September 22, 2009

assalamualaikum

Sejurus selepas solat raye dan makan2 di masjid , kami telah dijemput oleh sebuah keluarga ( mamat y taw cakap melayu tu .. y study pondok kat songkhla itu kann .. fmly dia lah y ajak ni :) ) Maka kami pon dgn berbesar hatilah melangkah pergi ke teratak sederhana diluar tapi kaye didalam mereka itu ..

Huhhhhh .. Blogger dah start wat hal !! Moyet ! Pendek cite .. Inilah tuan rumah y menjempot kami :) Y pacek aka abg itula y Ali kalaw tak silap namenye .. Beliaw Msian kot . Kot la .. Ini baru suku dari suku fmly ini taw .. Best sgt fmly ni . Ramaiiii .. I like ! :)

Y ini .. Bidadari y menyambut kedatangan kami dgn happynye .. Siyes sgt comey ! Memule kak Yasmini ( will tell bout her later ) cakap name dia Husna .. Rupenye dia hengat owg laen .. So tataw name bidadari ini .. Sbb kak Yasmini pon tataw :p Usia belas2 bulan .. Haha gile detail kannnn :p Dia SANGAT comey taw .. Lincah .. Adorable .. Tp tataw kiss !! :(( Aku soh kiss aku kan .. Aku tunjok la pp aku y chubby neh kat dia .. Dia g tunjok2 saje pulak .. Suke2 tekan2 pp haku kannn .. Taw ah chubby !! Sedap ! Mantap !! Hahaha .. She reminds me of kesayangan sy umar mukhtar :) To umar , tho u cant read this , m sure u will one day , so bear in mind , akk syg umar sgtsgtsgt !! n Rindu sgtsgtsgt ngan umar .. Siyes .. Ade rezki kite jupe lagi okay syg ? :)

Ini pulak juadah y disediakan utk tetamu .. MABELES !! Siyes sedap .. Huh .. Kuajaaa .. Tetbe rase nak g balek umah nenek itu and mintak makan agik .. Boleh tak ? Hee :D Ade mee puteh , nasik , kuah kacang ( mak cakap rasenye same ngan kite punye but dowg takletak sotong taw pacek :p ) ,laok ayam ( lupe nak tanye ape namenye ) , laok fish ball ( pon lupe nak tanye ape namenye .. Sbb teruje manyak sgt makanan kannn :p ) then ade ulam2 sket .. Saya taksentuh langsung ulam2 itu .. Takreti !! Cis kau eiyra !! Haha

Ini dessertnye .. Buah2 dgn asam sekali .. Air dowg bagi mcm owg sebelah Swak n Sabah .. Bg air2 gas .. Best ! But aku kurang minum pon .. Am not a big fan of air gas lah :)

Y ini pulak buah ngan ketupat .. Itu jambu taw ! First time seh aku jupe jambu kaler gitu .. Menarek abeh ! Lembot . Manes tayah cakap la kannn . Tapi aku lupe nak makan . Hahaha . Sebab manyak sangat makanan .. Sampai terlupe :D N ketupatnye itu .. Dibuat dari pulut patu letak pisang n kacang merah .. Ala2 ketupat palas kan .. tapi pakai daun pisang gitu la .. Aku sempat makan satu .. Tak abeh .. Aku bawak balek .. Masok beg ! Kiki .. Dah tu takkan nak membazer kan ? Babah cakap dose !! Mak cakap nati ye nangeh .. [-x

Inilah rupenye ketupat itu .. aku da makan steng kan .. Patu bawak balek .. Sampai bilek makan balek . Wahkahkah :))

Ini pulak kalaw taksilap aku namenye ' kemunchi ' ( ke silap neh ? macam silap ! ) Kak Yasmini kate kemun itu maksodnye tepung .. Tapi aku rase aku silap .. Ala lebey kurang gitula bunyiknye .. Haha .. Natila aku betolkan okay :p N em .. Isinye ayam .. Siyes sedap okayh !! :D

N ini pule bbq .. Adeke patot , Aina dgr , dia dgr laen kan .. Sukeeee jek dia kate " mak cakap kan owg Islam takleh makan babi .. " haha gile innocent adek aku neh ! :)) Kak Yasmini pon cakap la .. " Ini babikiu la syg .. " haha .. Sedap taw ! Masak snirik .. Ayam ngan baby tomato n nenas .. Trase macam kat UAE plak .. Arabs suke makan cani kan ? :)

Ini the whole juadah :) Kap kung kha :)


Then disini aku berkenalan ngan sowg kakak itu .. Org Narathiwat .. Namenye Kak Yasmini .. Usia , 27 . Baru 4 tahun kawen .. Suaminya org Hatyai .. Tapi suami kak Yasmini tataw cakap melayu la .. kak Yasmini saje .. So aku borak2 ngan kak Yasmini y gile cun itu utk ajar aku base thaiiiiii :DD insyaAllah t kak Yasmini calling2 ke jupe2 ke .. So t bole la blaja aku cakap base thai :> Nyiahahaha .. Da dapat sket2 da ritu .. Mey aw means tanak !! Takmoh !! Namo !! Nanak !! Haha :p Mey means tak la kan .. Bile cakap laju munyiknye macam miaw plak :p COMEY okay :p Kalaw nak kowg buang saje Mey itu .. Tinggal kan Aw saje .. So kowg jgn nak suke2 cakap aw2 tak tentu pasal okay .. Silap2 dowg engat tah mende y kowg nak tah .. Haha .. Lagi .. Sawadee pimai .. Dowg kate itu careny nak wish slamat hari raye .. Tapi aku check kat abg google aku ye kate sawadee pimai means happy new year .. Tapela , t aku wat further study okay ? :p Kalaw dowg nak cakap babai lak lagi best ..
size="9">BABAI GAJAH !!:))

Few days b4 raye itu , kami nampak rainbow .. Mungken malam sebelumnya itu malam LailatulQadar ? Wallahualam :) Rainbow itu chantek !! Saya nak satu boleh ? Pleaseeeee :)


3 comments:

azlin ilman said...

beb,
beshny tgk makanan 2.heheh~

Cahaya~ said...

my dear eiyra sayang, honey, sugar, princess [hish, pening tiap kali nak komen camnih ;p]

bestnye makan,,,
jambu tuh nampak sedapp. dengan babikiu tuh.. dengan ketupat tuh.. dengan kemunchi tuh.. T_T

.0hbintang!. said...

my dear man n qisz syg uhuk2 :p
yesssss sedap gileeeeee !! haha
serious smpai skang aku tebayang2 g sume tuh :s
bile nak g lagi nehhhh
haha

n btw oney .. okla tu type stiap kali .. senaman jari .. kiki